İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Ulu Önderimizi Hep Birlikte Andık

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde Üniversitemizde düzenlenen anma töreninde duygulu anlar yaşandı. Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Atilla Çimer yaptığı konuşmada, “Dünya durdukça Atatürk milletimizin kalbinde yer alacaktır” derken, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Çakıcı ise ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ söyleminin bugün yakın coğrafyada yaşadığımız gelişmeler nedeniyle çok daha iyi anlaşıldığını söyledi. Ayağı sakatlandığı için alçıda olan Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Sudenaz Topal’ı arkadaşlarının tören alanına taşıması ve kulüp üyesi öğrencilerin O’nu anlatan şiirler eşliğinde Atatürk tablosu oluşturması herkesi duygulandırdı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete uğurlayışımızın 85. yıl dönümünde Üniversitemizce düzenlenen anma töreninde rektör vekili ve rektör yardımcılarımız ile dekan, müdür, bölüm başkanı, daire başkanı ile personelimizin yanı sıra öğrencilerimiz bir araya geldi. Fatih Yerleşkemiz içerisindeki Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende daha sonra Sınıf Öğretmenliği Kulübü üyesi öğrenciler şiirler eşliğinde Atatürk Portresi oluşturdu. Günün anlamına ilişkin konuşmak üzere ilk olarak kürsüye gelen Üniversitemiz İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Çakıcı, “Bugün burada devletimizin bânisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümü münasebetiyle toplanmış bulunuyoruz. Atatürk’ün huzurunda, vatan topraklarının savunulması için mücadele veren aziz milletimizin her bir ferdini saygı, hürmet ve minnetle anıyorum. Bu millet çağlar boyunca hürriyetinden ödün vermedi. Gazi Mustafa Atatürk usta bir asker ve siyasi konjonktürü çok iyi analiz eden bir liderdi. Çanakkale’den Filistin’e, Sakarya’dan Kocatepe’ye; hayatını milletine adamış bir önderdi. Mecbur kalmadıkça savaşı seçmedi. Savaştığı cephelerde ise birbirinden büyük zaferler elde etti. Bu millet çağlar boyunca hürriyetinden ödün vermedi. Günümüzdeki gelişmelere baktığımızda Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ söyleminin ne kadar tutarlı olduğunu bugün daha iyi anlaşıldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇİMER: GÜÇLÜK KALMAK İÇİN

ONUN YOLUNDAN GİDECEĞİZ

Daha sonra kürsüye gelen Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Atilla Çimer, “Türk Gençliği, Atatürk’ün bilime, akla, mantığa ve teknolojiye verdiği önemi benimseyerek açtığı yolda kararlılıkla yürümeye devam edecektir” vurgusu yaptı. Çimer konuşmasında şunları söyledi: “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85. yılında Ona olan bağlılığımızı göstermek için toplandık. Büyük Atatürk askerî öğrenciliğinden başlayarak aldığı bütün görevlerde üstün başarılar göstermiş, 1900’lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki topraklarımızı işgal eden ülkelere karşı zaferler kazanarak başladığı komutanlığını İzmir’de düşmanı denize dökene kadar sürdürmüştür. Tüm dünya milletlerine örnek olacak bir liderlik örneği göstermiştir. 1920’de TBMM’nin açılışı, 1923’te Cumhuriyet’in kuruluşu ve yaşamı boyunca devam eden iktisadi hamlelerle eğitim ve din alanlarında yaptığı hizmetlerle sadece Türk Milletine değil dünya genelinde mağdur olan, sömürge altında yaşayan tüm milletlere örnek olmuştur. Onların bağımsızlık meşalesini ateşlemiştir. ‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen payidar kalacaktır’ diyen büyük bir fikir adamıdır. Aynı zamanda, ‘Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir, benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir’ diyen bir devlet adamıdır.”

Rektör Vekilimiz sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Biz de Trabzon Üniversitesi olarak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda ilim ve bilime, akla ve mantığa, çağdaşlaşmaya ve teknolojiye verdiği önemi benimseyerek Onun ilkelerini devam ettireceğiz. Maalesef güçlü ülkelerin bugün bölgemizde zayıf toplumlara neler yaptığına hepimiz şahit oluyoruz. İşte bu yüzden devletimizin uluslararası arenada her zaman daha güçlü şekilde yer alması için Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için, tam bağımsız bir millet olma yolunda azimle çalışacağız. Kendisini Türk Milletine ve Türkiye Cumhuriyetine yaptığı hizmetlerden dolayı rahmet şükran özlem ve minnetle anıyorum. Mekânı cennet olsun. Yüce Rabbim iyi ki onu bize bağışlamış. Dünya durdukça Atatürk milletimizin kalbinde yer alacaktır.”

Çimer, konuşmasının sonunda Tonya Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizden Ümran Aslan’ın vefatı dolayısıyla verdiği mesajda ise “Öğrencimizi de rahmetle anıyorum, ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi. Çok sayıda akademik ve idari personel ve öğrencinin yer aldığı anma törenine bazı öğrencilerin aileleri ile emekli akademisyenlerimizden bazılarının da katılım göstermesi memnuniyet uyandırdı.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat